Rivalitet i sport

El Clásico, Manchester United och Manchester City eller AIK mot Göteborg. Listan på klassiska derbyn och rivalitet i sportens värld skulle kunna göras så mycket längre. Det är ett fenomen som i bästa fall gör sporter så mycket mer engagerande och, tyvärr, ibland någonting som leder till tragiska händelser.

Den här typen av rivalitet uppstår för det mesta inom lagsporter och bottnar ofta i kulturella skillnader som existerar i olika lags traditioner och klassbakgrunder och, i fallet med derbys, om att vara bäst i sin stad eller region. Ett talande exempel på detta finner man till exempel i rivaliteten mellan de båda grekiska lagen Panathinaikos och Olympiakos. Här finns en spänning som består dels i att båda lagen kommer från Aten och dels i att lagen representerar olika saker. Panathinaikos ses traditionellt som laget som representerar Atens elit, Olympiakos å sin sida representerar arbetarklassen. Det är ett klassiskt mönster som går igen och igen. Barcelona representerar Katalonien som uppfattats som förtryckt av den styrande klassen som har Real Madrid som sitt lag. Det finns som sagt betydligt fler exempel, fler än vad som ryms här.

För den som är intresserad av sporters kulturella historia finns det gott om forskning både inom sociologi, kriminologi, historia och i andra närliggande ämnen. Att idrotta själv är att prestera och att sätta upp mål för sig själv som man hoppas att nå, vilket man kan göra alldeles oavsett vilka rötter den idrott man själv håller på med har. Men det kan ibland vara fint att dyka ner i en historia som sätter det man själv håller på med i en större kontext. Olika idrotter förknippas med olika ideal och det kan vara intressant inte minst för den historieintresserade att undersöka vilka de är. Kanske kan det till och med vara ett sätt att fördjupa din egna utövning och i längden också växa som människa.