Anledningar att simma

Kanske är det dags att återupptäcka simning? De flesta som håller på med någon form av träning har också någon gång spenderat tid i en simbassäng. Eftersom det är en träningsform som är relativt skonsam mot lederna så är det inte ovanligt att den praktiseras i rehabiliterande syfte. Den här artikeln vill däremot slå ett slag för att simningen är en alldeles ypperlig del av vilken träningsrutin som helst. Varför ska du simma?

  • Simning tränar hela kroppen. Till skillnad från gymmet där du behöver planera ett program för att få med alla muskelgrupper så är simningen en färdigpaketerad träning för hela kroppen. Det bränner dessutom gott om kalorier.
  • Att simma är billigt. Det kräver ingen utrustning förutom en baddräkt eller badbyxor och en handduk. Om du nu ändå behöver utrustning, till exempel ett par simglasögon, så är den i regel betydligt billigare än inom andra idrotter.
  • Det är uppfriskande. Att träning gör dig piggare är en sanning som knappast behöver upprepas men det är vanligtvis en effekt som uppnås i vardagen efter regelbunden träning. Få idrotter är lika uppfriskande som simning och det resultatet upplevs redan efter första gången.
  • Om du har astma så är det en perfekt träningsform. Den fuktiga luften i ett badhus kan vara ett mirakel för den som har problem med astma. Det ökar lungkapaciteten och är ett bra sätt att förbättra kontrollen över andningen.
  • Det är fantastiskt för konditionen. Eftersom simning tränar hela kroppen samtidigt som det är en motionssport så finns det få andra idrotter som har samma gynnsamma effekt på konditionen på såpass kort tid som simningen har. Ett simpass i veckan kommer innebära en märkbar skillnad redan efter några veckor.
  • Det är ett utmärkt komplement till andra former av träning. Om du springer, spelar fotboll, ja, vad du än ägnar dig åt för idrott annars så är simning ett perfekt komplement i och med att det påverkar hela kroppen.