Att välja skor för löprundan eller promenaden

Att hitta ett par bra skor för dina promenader eller löprundor kan utgöra skillnaden mellan en fullföljd träningssäsong och en som måste avbrytas på grund av skador. Här följer några tips på faktorer som du kanske inte har tänkt på, men som kan vara värda att fundera på innan du köper nya skor.

Betala inte för mycket (men inte heller för lite)

Första tipset är förstås en fråga om tycke och smak. Kanske vill du verkligen ha de dyra märkesskorna, men då ska du också vara medveten om att du betalar extra för märket. Du kan få ett par alldeles utmärkta skor i mellanprisklassen.

Använd inte samma skor till promenader och löpning

Du ska inte använda samma skor för promenader och löpning. Bestäm dig för vilken typ av skor du ska köpa och rikta in dig på skor som uppfyller syftet bäst. Promenadskor är stelare än springskor.

Shoppa skor mot slutet av dagen

Det här tipset kanske verkar konstigt men har att göra med att dina fötter förändras under dagen. Det är helt enkelt så att dina fötter sväller mot slutet av dagen vilket de också gör under fysisk aktivitet. Att handla nya skor senare på dagen är därför ett sätt att försäkra dig om att skorna passar då de används i det sammanhang de är ämnade till.

Skorna ska vara bekväma första gången du har dem på dig

Det finns en myt om att skor blir bekväma först när du använt dem ett antal gånger, gå inte på den. Skorna blir förvisso ofta bekvämare vid regelbunden användning, men det är inte ett skäl till att gå med på att de är obekväma eller känns stela första gången du provar dem. Köp skor som är bekväma första gången och gläds åt tanken att de kommer att vara ännu skönare när du använt dem ett antal gånger.