Derek Redmond – en inspirerande historia

Derek Redmond var på sin tid en av de duktigaste löparna i världen och var inför 1992 års sommar-OS i Barcelona en favorit till att ta guld i flera olika grenar. Hans karriär hade fått sitt stora genombrott ett knappt decennium tidigare och han hade sedan dess vunnit en mängd priser i stora tävlingar världen runt. Han var en fantastisk atlet men vad som framför allt imponerar i hans historia är hans mentala styrka.

Hans karriär var nämligen kantad av skador. Inför OS i Barcelona hade han opererats för diverse skador hela åtta gånger vilket kan tyckas nog för att få vem som helst att ge upp. Hans målmedvetenhet fick honom tillbaka gång på gång och detta OS skulle kröna hans karriär.

Det var under 400 meters-loppet som olyckan än en gång var framme. Hans knäsena gick av mitt under loppet, chansen till guld var borta. Men skam den som ger sig. Han var helt enkelt tvungen att avsluta loppet ändå, vilket han lyckades göra genom att stödja sig på sin fars axel. Skadan skulle senare visa sig vara värre än vad man först trodde. Var hans karriär slutligen över?

Den avslitna knäsenan skulle komma att kräva massor av olika ingrepp de följande två åren, och han kom heller inte tillbaka till friidrotten. Däremot så blev han en mycket duktig basketspelare, till och med på den nivån att han vid flera tillfällen spelade i Englands landslag.

Det är mental styrka att ständigt drabbas av skador som förhindrar en att göra det man älskar mest och ändå göra det. Derek Redmond sysselsätter sig idag i första hand som föredragshållare, och det finns mycket att lära av honom kring hur man hanterar motgångar. Så nästa gång du drabbas av svårigheter i ditt idrottsutövande eller yrkesliv, tänk på Redmond som kom tillbaka gång på gång.