Ishockey och NHL

Ishockey är en sport för de som gillar att spela i lag och spelet utförs på is och då oftast då inomhus, på en så kallad isrink och räknas som en bollsport och som en kontaktsport, samt spelas av både tjejer och killar. Varje spelare har skridskor och en hockeyklubba. Klubban kan vara av olika material, såsom av trä, glasfiber, lätt kompositmaterial eller av aluminium. Dessutom har varje spelare på sig olika typer av skydd för att inte huvud och övriga kroppen ska skadas.

Hockey går ut på att spelarna ska göra så många mål som möjligt hos motståndaren. Då gäller det att få in pucken, en gummitrissa som är vulkaniserad, i målburen. Varje lag består av maximalt av 22 spelare, varav sex är på isen hela tiden och då en målvakt och fem utespelare som har olika uppgifter under matchen. Matchlängden är minst 60 minuter som är uppdelad på tre perioder á 20 minuter.

Ishockeyns historia

Den ishockeyn som spelas nu för tiden anses har uppstått under 1800-talet slut då engelska soldater som befann sig i Kanada spelade landhockey och omvandlade sporten till kunna spelas i vinterklimat. År 1875 spelades den första matchen och då inomhus. Därefter spreds sig sporten till Europa i början av 1900-talet och 1908 bildade ett ishockeyförbund som var internationellt. Det var först under OS i Antwerpen 1920 som ishockey fick en olympisk rang. I samma veva så börjades även bandy sin bana genom historien, men det var ishockeyn som tog världen med storm. Från 1970-talet har ishockeyn räknas som en nationalsport i Sverige.

Mästerskap och ligor

Det finns olika mästerskap och ligor inom ishockeyn. Vissa är större än andra och har olika svårighetsgrader beroende på hur duktiga spelarna är. Men de vanligaste mästerskapen är:

 • OS
 • VM
 • EM

Ishockeyligor:

 • Champion Hockey League
 • European Hockey League
 • National Hockey League (NHL)

Detta är bara ett fåtal av de olika mästerskap och ligor inom ishockeyn som det finns I Sverige och övriga världens. Men det finns för alla åldersklasser och då för både tjejer och killar.

NHL

NHL är en den liga som anses var den som är högst rankade i världen kvalitetsmässigt och matcherna spelas i Nordamerika. Det är olika ishockeyklubbar som spelar i ligan och eftertraktar att vinna Stanley Cup. Vill du läsa mer om NHL, är http://www.nhlse.se/ en bra webbsida för att få information om ligan.

Stanley Cup är en pokal som det vinnande laget får när det har vunnit slutspelet. Namnen på de i laget, samt tränarna och ledarna, får sina namn ingraverade i den åtråvärda pokalen. Därefter vandrar pokalen från hem till hem hos spelarna, fram tills det är dags för nästa års slutspel. Det lag som har flest Stanley Cup titlar är Montreal Canadiens med 24 stycken. Just nu är det Pittsburgh Penguins som innehar titeln som Stanley Cup mästare.

Ligan grundades i Montréal i Kanada 1917 och hade bara fyra klubbar från början och sedan dess utöka till 31 medlemsklubbar. Av dessa är det sju klubbar som hör hemma i Kanada och de övriga i USA. Det spelas 82 matcher under säsongen oktober till april, för att sedan spela slutspelet april till juni för att vinna den åtrådda pokalen.

Det finns många svenska spelare som blir draftade (uttagna) till att spela i de olika lagen och några av dessa är och som du kanske känner igen namnen på:

 • Börje Salming – som var den fösta svensk som spelade i NHL under åren 1973-1990 och spelade i laget Maple Leafs och Red Wings.
 • Mats Näslund – som spelade i ligan under åren 1982-1995 och för lagen Canadiens och Bruins.
 • Mats Sundin – är den enda svensk som har lyckats med att göra över 500 mål under sin proffskarriär under åren 1990-2009 och han spelade i Nordiques, Maple Leaf och Canucks.
 • Peter ”Foppa” Forsberg – som har spelat i NHL i tre omgångar, 1994-2004, 2005-2008 och 2011, för lagen Nordiques Avalanche, Flyers och Predators.
 • Tommy Salo – spelade under perioden 1994-2004 i lagen Islanders, Oilers och Avanlanche
 • Henrik Lundqvist – som spelade under tiden 2000-2012 i laget Rangers

Dessa ishockeyspelare är bara en bråkdel som har spelat som proffs i NHL.

Sammanfattning

Det är bara att konstatera att ishockey är en av de sporter som ligger varmast om hjärtat hos det svenska folket. Dessutom så är Sverige och svenska spelare mycket duktiga och anses bland de bästa nationerna i världen!