Nya springskor

De skor jag sprang i fram tills för bara några dagar sedan har skyddat mina fötter på springturer under ett antal år. Vilket märks på dem, de började mycket riktigt bli ordentligt slitna. Det var med andra ord dags att köpa nya springskor.

Varför har jag inte köpt nya skor tidigare? I mitt fall så upplever jag det som att man skapar en relation med sina skor, de slits in på ett sätt som anpassar dem exakt till hur den som bär dem springer. De är inte unika när du köper dem, men de blir unika efter veckor, månader, år. Vilket osökt leder oss in på vad jag i första hand ville ta upp i det här inlägget.

Att byta springskor är inte så enkelt som det låter. Det är i många fall en dum idé att kasta de gamla skorna direkt och byta tvärt. I alla fall om man är någon som springer ofta. Efter hundratals springturer i samma skor har din kropp vant sig vid hur den belastas vid löpning i just de skorna, det handlar om små subtila detaljer i hur dina fötter möter marken i just de skorna. Ett snabbt byte till nya springskor förändrar sådana små men viktiga detaljer allt för kvickt, vilket kan leda till skador och värk. Mitt tips är därför att du använder dina nya skor en gång, sen använder du dina gamla, sen tillbaka och så vidare, under kanske två-tre veckor, upp till en månad, för att vänja din kropp vid de nya skorna.

Så ta det lugnt när du skaffar nya springskor. Ivern att börja använda nya fräscha grejer brukar vara stor, men ta det försiktigt. Låt din kropp vänja sig vid det nya långsamt. Kom ihåg att det är vanan som gör skillnad, och det är svårt att vänja sig vid att springa om du blir skadad.