Stretching

Ska man stretcha? Ska det göras före eller efter träningen? Gör det överhuvudtaget någon skillnad? Frågan om stretchingens effekter var kontroversiell under en tid. Från att ha varit ett närmast obligatoriskt inslag före och efter träning så verkar det numera som att folk gör lite som de vill. I den här artikeln ska vi lite snabbt reda ut det här.

När man talar om stretching i vardagligt tal så syftar vi ofta på vad som kallas för statisk stretching. Det är den typ av stretching som innebär att du stretchar en muskel så långt det går under en viss tid. Mellan 15-20 sekunder eller så. En annan variant brukar kallas för dynamisk stretching. Det är stretching i “friform”, där du stretchar muskeln kanske så kort som bara en sekund.

När det gäller stretching och prestationer så är de flesta idag överens om att statisk stretching inte bidrar till träningen överhuvudtaget. Tvärtom verkar det snarare som att statisk stretching tröttar ut musklerna och därför leder till sämre prestationer. Men ska du stretcha före träning då? Ja det kan du göra, men då ska du göra dynamisk stretching, det vill säga att du mjukar upp musklerna precis så mycket som behövs för att du ska känna dig ledig och mjuk i kroppen.

Men statisk stretching då? Är det helt uteslutet? Svaret på de frågorna blir ett försiktigt nja. Här handlar det om effekter på din kropp som går utöver vad du presterar inom din idrott. Statisk stretching är bra för kroppen (men det får inte göra ont), men det förbättrar inte dina prestationer. Snarare så kommer det hjälpa till att bibehålla smidighet och flexibilitet högre upp i åldrarna.

Så stretcha gärna. Dynamiskt inför träning, men gör den statiska stretchingen till en egen träningsrutin som du gör vid tillfällen separata från den träning du annars ägnar dig åt.