Bejaka dina starka sidor

stadium-football

Socrates är ett namn som i första hand förknippas med en berömd filosof som var verksam i antikens Grekland. Men det finns åtminstone en berömd namne som, bland annat, spelade på mittfältet i Brasiliens fotbollslandslag från slutet av 70-talet till mitten av 80-talet. Hans fulla namn var Sócrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira.

Han var en otroligt begåvad mittfältare vars största styrka låg i att han hade förmågan att se passningsvägar och spelmöjligheter som de flesta missade. Mest imponerande var hans precision när det gällde att slå långa spelöppnande passningar som sträckte sig över stora delar av fotbollsplanen.

En annan sak som var anmärkningsvärd med den talangfulla mittfältaren var att han rökte flera paket cigarretter varje dag. Det är svårt att tänka sig idag. Fotbollen är numera en värld där betydligt tunnare marginaler råder än förr. Allting är optimerat och ingenting lämnas åt slumpen. Det finns ingenting som sker på en fotbollsplan som inte mäts och analyseras, ingen statistik som är för obetydlig för att inte inverka på träningsprogram och spelmodeller.

Utvecklingen går framåt och tiderna förändras. Vad finns det för lärdomar att dra av Sócrates? Att börja röka är såklart inte en bra idé för någon och är förstås inte något attribut som definierade honom som fotbollsspelare (mer än att han förutom att vara känd för att vara begåvad också ansågs vara ganska långsam; rökningen hade förmodligen något med den saken att göra). Däremot går det kanske att lära sig något om att bejaka sina egna styrkor och göra det bästa av de förmågor man har. Sócrates var en fantastisk spelare trots att han rökte.

Fundera över vilka dina styrkor är och bejaka dem. Låt inte dina eventuella svagheter hindra dig, använd dem istället som ett hjälpmedel för att se dina styrkor. Det är kanske den rätta lärdomen.