Cricket

Cricket är nog att betrakta som en av världens största “okända” sporter. Vad ska det betyda? Jo, att det är en sport som är enormt populär över stora delar av världen samtidigt som den i princip är helt okänd där den inte spelas. Den är i första hand populär i Indien och andra länder som tidigare var en del av det brittiska imperiet. Det är en sport som är ganska kul att titta på och som förtjänar lite större uppmärksamhet, så här följer en kort liten introduktion till cricket.

Sporten har en lång historia då den existerat som sport i olika former ända sedan 1500-talet. Det är en bollsport som liksom brännboll spelas med slagträ. Kort uttryckt påminner cricket också lite grann om brännboll. Varje lag har elva spelare som turas om om att spela som inne- och utelag. Innelaget slår, precis som i brännboll, ut bollen och försöker få till så många löpningar som möjligt när de spelar som innelag (d.v.s. det lag som slår ut bollen).

Därefter blir det dock lite mer komplext. De elva spelarna i ett cricketlag har varierande roller, bland andra så kallade batsmen, fielders, bowlers och wicket-keepers. Vanligtvis spelas sporten på ett cirkulärt gräsfält som kan variera ganska mycket i storlek men som oftast har en omkrets på ungefär 200 meter. I mitten av planen finns ett litet grusfält som kallas för wicket. Placerad i ena änden av grusfältet är en batsman och i andra änden en bowler. Bowlern skickar bollen längs med marken mot batsman vars uppgift är att slå ut bollen.

Det här har som sagt varit en väldigt grundläggande introduktion. Kan verkligen rekommendera att kolla in sporten. Ibland är man helt enkelt sugen på något nytt som ändå känns bekant. Cricket är perfekt i det avseendet och sänds ibland i svenska sportkanaler.