Meditera för att förbättra dina idrottsprestationer

Den här artikeln kommer att handla om sport på ett lite mer indirekt vis än vad som är normen på den här sidan. Att idrotta handlar inte bara om att vara i god fysisk form, det handlar också i hög grad om att må bra mentalt.

Att ägna sig åt någon idrott regelbundet är i sig ett sätt att bibehålla god mental hälsa. Vi människor mår helt enkelt bra av att röra på oss. Så hur kan något stillasittande som meditation hjälpa dig att bli bättre inom just den idrott du ägnar dig åt?

  • Att meditera kräver tålamod – Att bli riktigt bra på någonting kräver tålamod. Oavsett om du spelar fotboll, tennis, springer eller vilken idrott som är just din förälskelse. Att meditera är att öva på tålamod, att långsamt men säkert förvärva förmågan att se saker långsiktigt. Det tar tid att bli riktigt duktig på någonting.
  • Att meditera kräver disciplin – Den här punkten hänger såklart samman med föregående punkt. Men här handlar det snarare om att bli bättre på att utföra vad som krävs för att du ska uppnå dina mål. Vem har inte känt sig lite trött eller hängig inför ett träningspass och tänkt att “det går nog att skjuta på träningen tills imorgon istället”. Regelbunden meditation gör det lättare att ignorera den typen av känslor.
  • Meditation är att fokusera – Att ägna sig åt idrott är såklart i första hand en fysisk prestation, men de mentala aspekterna ska absolut inte underskattas. Om du någon gång har sprungit en längre distans så vet du precis vad det här handlar om. Den mentala tröttheten som infinner sig mot slutet av löprundan, som gör de sista hundra meterna eller kilometerna så mycket mer jobbiga än vad de egentligen är. Det handlar om att fokusera på varje steg snarare än på hur lång väg du har kvar. Också här är meditation till stor hjälp.

Det handlar om tålamod, disciplin och fokus.